Wandelen Eext

Uitjes in de omgeving van Eext

In Eext voor de kleintjes het Rijk der Kabouters een belevenis en in Dorpsmuseum De Kluis is de historie van Eext en omgeving te beleven. In de naaste omgeving zijn diverse uitstapjes te maken, zoals onder andere het Hunebedcentrum in Borger,  het gevangenismuseum in Veenhuizen, het Museumdorp Orvelte, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en de Radio Telescoop Westerbork

Uitstapjes

Rijk der Kabouters

Aan de rand van het dorp Eext is het Rijk der Kabouters gelegen. Dit prachtige sprookjespark is geschikt voor kinderen tot 8 jaar. Over kronkelige paadjes wandelen langs de vele kabouters die daar wonen, werken en plezier hebben. De kinderen kunnen er heerlijk spelen in de speeltuin, op de kaboutergolfbaan of de springkussen. Of lekker in de zandbak spelen tussen de kabouters. Voor de inwendige mens is er de kabouter hut met een binnen- en buitenterras voor een hapje en een drankje van de kleine menukaart.

Attractiepark Drouwenerzand

In dit attractiepark is voor een ieder wat te vinden, van spectaculaire en snelle attracties tot een rustige draaicarrousel of een oldtimerbaan. Het attractiepark is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. In de entreeprijs begrepen koffie en thee, limonade en softijs, frites en snacks etc. Kortom, een heerlijke dag met de (klein)kinderen plezier maken en genieten!

Museum de Kluis eext

Dorpsmuseum De Kluis

Centraal gelegen in het dorp Eext was vroeger een diepvrieskluis voor het bewaren van groenten en vlees. Nu we allemaal thuis de mogelijkheid hebben voor het bewaren van etenswaren in een diepvriezer, is deze centrale diepvrieskluis overbodig geworden. Het gebouw doet nu dienst als museum, gerund door enthousiaste vrijwilligers. Het dorp en haar ontstaansgeschiedenis worden tentoongesteld net als de oude beroepen die vroeger in het dorp Eext werden beoefend. Het museum is niet de gehele week geopend, vraag ons om de openingstijden. Een bezoekje dat de moeite zeker waard is.

Wildlands Emmen

Wildlands

Wildlands is in 2019 door Zoover uitgeroepen tot de beste dierentuin van Nederland. In het park maak je in één dag een wereldreis over de verschillende continenten. Met een boot door de jungle, in een Jeep of vrachtwagen op safari, wandelen door de tropische kas of het bewonderen van de dieren van het poolgebied. Het is een belevenis om niet snel te vergeten. In het park wordt veel uitleg gegeven over de dieren en hun leefomgeving. Uiteraard worden de kinderen niet vergeten, in het park is er naast het zien van alle dieren, voldoende gelegenheid om te spelen op klimtoestellen, vlotten en een doolhof.

Hunebedcentrum

In Eext zijn een drietal hunebedden te vinden. Wij wijzen u graag de weg daar naar toe. In het Drentse landschap zijn er nu in totaal nog 54 terug te vinden. Wilt u meer weten van de geschiedenis van de hunebedden dan bent u welkom in het Hunebedcentrum te Borger. Daar ontdekt u hoe de eerste boeren zich op de Drentse Hondsrug vestigden. Zij bouwden deze bijzondere stenen grafmonumenten. Naast het museum is het zogenaamde “Oertijdperk” te vinden waar te zien is hoe deze boeren leefden in hun boerderijen. Beleef de geschiedenis van Drenthe hier op een unieke manier.

Gevangenismuseum

Gevangenismuseum Veenhuizen

In het gevangenismuseum te Veenhuizen, op circa 30 autominuten gelegen van Eext, is te zien hoe een gevangenis er vroeger uit zag en leer je alles over straffen van vroeger en nu. Ook is hier de geschiedenis te zien van de zogenaamde pauperkolonies, het ongelofelijke verhaal hoe vele landlopers, weeskinderen en paupers werden heropgevoed om zich aan de armoede te kunnen ontworstelen. Een leerzame, maar ook erg indrukwekkende kennismaking met een ander stuk geschiedenis.

orvelte

Museumdorp Orvelte

In het autoluwe dorp Orvelte herleven oude tijden en zijn er veel bezienswaardigheden. Een klompenmakerij, een smederij, een zagerij of een kaasmakerij of gewoon lekker wandelen door het dorp met veel oude boerderijen, voor elk wat wils.

Herinneringskamp Westerbork

Een dieptepunt in onze geschiedenis, via Kamp Westerbork werden in de 2e wereldoorlog meer dan honderdduizend Joden naar de vernietigingskampen in Duitsland getransporteerd. Het museum vertelt over het leven in het kamp en de geschiedenis van de Jodenvervolging.

Westerbork

Radio Telescoop Westerbork

Op het terrein van het voormalige kamp Westerbork is ook een andere interressante bezienswaardigheid te vinden, de Radio Telescoop. Deze bestaat uit 14 schotelantennes, elk met een doorsnede van 25 meter en staan in een rechte lijn van bijna 3 kilometer opgesteld. Met de Radio Telescoop kunnen afbeeldingen worden gemaakt van bijvoorbeeld ons sterrenstelsel. Er zijn twee wandelroutes, waarvan één een leerzame route vormt door het bos langs een schaalmodel van het zonnestelsel, genaamd “het melkwegpad”. Een leuke en leerzame wandeling.

Schuiven naar boven